Blödande tandkött

Om tandköttet blöder tyder det vanligen på inflammation mellan tand och tandkött, något som också kallas för gingivit. De bakomliggande orsakerna kan vara flera men ofta är det ett tecken på bristande munhygien eller en pågående tandlossningssjukdom. Tandköttsinflammation kan också uppstå i samband med graviditet eller pubertet.

Ett blödande tandkött behöver inte göra ont men är en indikation på att något inte står rätt till i munnen. Om blödningen pågår i flera dagar ska du helst uppsöka tandvård för att ta reda på orsaken.

Orsaker till blödande tandkött

Börjar tandköttet att blöda när du borstar tänderna? Detta kan bero på att du borstat för hårt men det kan också vara en signal om inflammation eller tidig tandlossning. När bakterier och plack samlas i tandköttsfickorna närmast tandroten uppstår en inflammation. Vanligtvis går det att avhjälpa ett blödande tandkött genom att förstärka dina tandhygieniska rutiner.

Märker du att tandköttet inte slutar blöda efter någon vecka är det viktigt att boka tid hos tandläkaren för en undersökning. Detta kan vara en indikation på tidig tandlossning (parodontit). Det finns också en ökad risk för tandsten som på sikt förvandlas till karies/hål i tänderna.

De vanligaste orsakerna till tandköttsinflammation är:

  • Bristande munhygien
  • Dålig kost
  • Rökning
  • Graviditet
  • Cancer
  • Blodbrist/anemi
  • Ett lågt immunförsvar
  • Vissa mediciner
  • Parodontit

Risker med ett blödande tandkött

Med hjälp av en noggrann munhygien går det att få stopp på blödningar i tandköttet. Läker det inte ut efter några dagar kan det dock vara läge att boka tid hos tandläkaren.

Beroende på vad som orsakat inflammationen varierar också behandlingsformen. Med bakteriedödande medel går det att stoppa blödningen under en begränsad tid men det förhindrar inte att en ny inflammation uppstår i framtiden. Därför är det extremt viktigt att upprätthålla en korrekt munhygien.

I samråd med tandhygienist utreds orsaken till att tandköttet blöder eller är svullet. Gingivit behandlas i första hand genom att kliniskt rengöra tänderna och sedan optimera egenvården med hjälp av våra tandhygienister som ger instruktioner och råd om hur du på bästa sätt håller rent i munnen.

Förebyggande egenvård

Det absolut enklaste sättet att läka ut ett blödande tandkött är att vara extra noga med din munhygien genom att använda tandborste, tandtråd och mellanrumsborstar. Om det blöder när du borstar tänderna kan det bero på att du använder en alltför hård tandborste. Byt ut din gamla tandborste mot en mjukare variant. Borsta tänderna minst två gånger om dagen med fluortandkräm eller en specialtandkräm som hjälper till att förhindra blödande tandkött. Var uppmärksam på din tandborstningsteknik.

Din kost kan också påverka munhälsan. Det är viktigt att ha en varierad kost med mycket frukt och grönt som hjälper till att hålla munnen frisk och ren. Ät på regelbundna tider. Inget småätande med andra ord.

Självklart är det även viktigt att gå på regelbundna tandläkar- och tandhygienistbesök för att kontrollera din munhälsa, även om du inte har besvär med dina tänder.

Vi hjälper dig

Hos oss på Axelsbergstandläkarna kan du få råd och tips om hur du bäst sköter dina tänder utifrån din egen personliga munhälsa. Vi tar emot gamla och nya patienter, stora som små.Har du drabbats av akut tandvärk i samband med tandköttsinflammation bör du uppsöka tandläkare direkt.

Hos oss får du rätt behandling av dina symptom. Boka tid redan idag så hjälper vi dig. Vi har både allmänmottagning och akutmottagning med jourtandläkare.

Ring 08 – 88 46 46 för telefonbokning – eller boka online nedan.