Barntandvård

Hos oss på Axelsbergstandläkarna är alla välkomna, stora som små. Vi tar gärna emot era barn och erbjuder den bästa tandvård präglad av god service och klinisk erfarenhet.

Barn såväl som vuxna ska ha rätt till tandvård i en god och avslappnad miljö hos vårdgivare som strävar efter att hålla sig ajour med den senaste vetenskapen och de bästa behandlingsmetoderna inom modern tandvård. Därför är hela familjer varmt välkomna till oss.

Barns tänder

Även om det är ovanligt så finns det barn som föds med sina mjölktänder. De flesta börjar dock känna av de första kindtänderna vid 18 månaders ålder. När barnet fyllt 3 år brukar alla mjölktänderna vara på plats. Mjölktänder har en vitare färg än permanenta tänder och en tunnare emalj. Sammanlagt växer 20 mjölktänder fram – 10 i överkäken och 10 i underkäken.

Mjölktänderna börjar gradvis att lossna, först i underkäken och därefter i överkäken, vid 5-7 års ålder. De nya permanenta tänderna bryter upp under de tappade mjölktänderna. I 13-årsåldern brukar alla permanenta tänder vara på plats. Sist ut kommer visdomständerna som växer fram längst bak i käkbenet. Dessa brukar bryta fram mot slutet av tonåren men det är inte alltid som de gör det. Vissa visdomständer kan förbli i käkbenet eller bara växa fram delvis. Det är också dessa tänder som kan orsaka störst besvär och ofta väljer man att helt enkelt operera bort en krånglande visdomstand.

Första undersökningen

Vid tre års ålder kallas ditt barn till en första tandundersökning. Om du inte själv registrerat barnet hos en tandvårdsgivare får du en kallelse till er närmaste folktandvårdsklinik.

Det är viktigt att barnet känner sig trygg med miljön och personalen under sitt allra första tandvårdsbesök. Förutom att räkna mjölktänder och undersöka tandkött och munhåla får barnet bekanta sig med tandläkarens instrument och prova sitta i tandläkarstolen. Det går också bra att sitta i mammas eller pappas knä de första gångerna eller hålla handen medan undersökningen pågår. Om barnet känner oro eller tycker att det känns obehagligt går det bra att boka in en ny tid vid ett senare tillfälle.

Varje mun är unik och hur ofta ditt barn får komma in på en undersökning beror helt och fullt på barnets individuella behov av tandvård. Vanligtvis skickar vi ut en kallelse vart eller vartannat år. Under besöket passar vi också på att ge tips och råd kring hälsosamma matrutiner, tandborstning och användning av fluor. Undersökningen brukar inte ta mer än 10-15 minuter.

Karies hos barn

Barns tänder är också känsliga för karies och även om barnet så småningom kommer att förlora sina mjölktänder är det viktigt att ta hand om dessa på samma sätt som permanenta tänder.

Ett första tecken på karies i mjölktänder är en vit rand längs tandköttets kant eller mellan tänderna. Detta kallas för kritkaries och är en ytlig form av karies som kan försvinna av sig själv med hjälp av en god munhygien och bättre matvanor. Ofta är det sockerrik mat och dryck som orsakat kariesangreppet

Djupare hål behöver lagas av tandläkaren. Det kan vara svårt att upptäcka hål med blotta ögat. Ofta märks det inte förrän barnet börjar få ont i tanden eller biter sönder den del av tanden som drabbats av karies. När det händer har hålet förmodligen redan trängt in i tandnerven och mer omfattande behandling kan behövas.

Tandreglering barn

Om ditt barn har ett ojämnt bett som gör det svårt att tugga går det att korrigera detta med en avtagbar eller fast tandställning. Det kan också vara så att tänderna sitter för trångt, sitter snett eller börjat växa över varandra.

Om du misstänker att ditt barn kan behöva tandreglering är du välkommen att boka tid för en konsultation. På Axelsbergstandläkarnas klinik arbetar tandläkare med många års erfarenhet av barnortodonti. Vi undersöker situationen i barnets mun och går tillsammans igenom en eventuell behandlingsplan.

Bettavvikelser är vanligt både hos vuxna och barn. Som vuxen får man bekosta behandlingen själv. För barn upp till 23 års ålder är tandreglering helt kostnadsfri i Sverige.

Boka tid hos din barntandläkare i Hägersten

Vår målsättning är att kunna erbjuda en trygg tandvård som kan hjälpa ditt barn att alltid ha starka tänder och en frisk munhälsa.

Barntandvård är gratis upp till 23 års ålder. Vi tar gärna emot barn och ungdomar, i åldrarna 3-23 år, i hela Hägerstensområdet, för undersökning och uppföljande vård.

Du är välkommen att lista ditt barn hos oss. Då skickar vi ut regelbundna kallelser och upprättar en patientjournal i ditt barns namn. Du kan nå Axelsbergstandläkarna på telefon 08 88 46 46. Det går självklart också bra att skriva till oss på [email protected]​ eller boka tid direkt online.

Vi ser fram emot att träffa dig och din familj på vår klinik!