Tandställning

Om du behöver rätta till tänder som vuxit snett, korrigera ett bettfel eller helt enkelt är missnöjd med utseendet på dina tänder kan lösningen vara en tandställning. På Axelsbergstandläkarna arbetar ortodontister med många års erfarenhet av modern tandreglering. Vi ser till att du som patient känner dig trygg och får den hjälp du behöver till ett förmånligt pris.

Tandställning hos barn

Snedställda tänder och bettfel är vanligt hos barn. Oftast upptäcker tandläkaren bettavvikelser hos små patienter från den ålder då barnet börjat få sina permanenta tänder, dvs. från 7 års ålder. En del av lösningen kan vara att ta bort mjölktänder som gör det svårt för vissa permanenta tänder att bryta ut. Vanligtvis går detta hand i hand med en tandregleringsbehandling, antingen med fast eller avtagbar tandställning. Beroende på problemets karaktär kan behandlingen pågå i 1 till 3 år.

Bettavvikelser som gör det svårt för ett barn att tugga eller bita uppfyller vanligtvis kriterierna för kostnadsfri tandreglering. Kontakta oss gärna för att få mer information kring tandvårdsstöd och tandvårdsbidrag. Vid mildare besvär går det självklart också att få hjälp hos oss på egen bekostnad.

Tandställning vuxna

Vanliga skäl till att skaffa tandställning som vuxen är att tänderna sitter för tätt, har vuxit snett eller står ut. Ett ojämnt bett kan också kräva behandling, i synnerhet om patienten har svårt att tugga eller lider av käkledsproblem till följd av en ojämn belastning av tänder och bett.

Det är aldrig för sent att skaffa tandställning. Även om majoriteten av våra patienter är unga människor så är tandreglering en utmärkt behandling, oavsett ålder. Tänderna slutar aldrig att röra på sig, och att ha raka tänder i en ung ålder är alltså ingen garanti för att det senare i livet inte kommer att uppstå ett tandregleringsbehov.

Estetisk tandreglering

För de flesta människor är ett vackert leende viktigt för självkänslan. Estetisk tandreglering handlar om att korrigera utseendet på tänder som sitter glest eller för tätt, tänder som står ut, växer ovanpå varandra eller växer snett. Vid estetisk tandreglering styrs behandlingens omfattning helt av patientens förväntningar och mål. Oftast handlar det om mindre korrigeringar som kan göras med avtagbara plastskenor som gradvis flyttar på tänderna till önskad position. Estetisk tandreglering brukar som regel inte ta lika lång tid som andra former av tandreglering som används vid svårare bettproblematik.

Axelsbergstandläkarna erbjuder estetisk tandreglering med modern teknik och skonsamma metoder. För oss är det viktigt att du som patient är fullt medveten om vilka resultat man kan förvänta sig av behandlingen, och att det estetiska går hand i hand med det funktionella. En behandling får inte resultera i skador på tänderna eller ha en negativ inverkan på bettfunktionen. En korrekt utförd estetisk tandvård kan tvärtom stärka dina tänder, samtidigt som du får ett vackrare leende.

Olika typer av tandställning

Fastsittande tandställning eller klassisk räls

En fast tandställning limmas fast på tänderna och sitter kvar tills behandlingen är avslutad. Själva ”rälsen” består av små brackets eller metallplattor och en metalltråd som spänner i en slags båge över tänderna och fästs till metallplattorna med små gummiband. Bågen byts ut med jämna mellanrum, i takt med att tänderna blir rakare och jämnare.

Vid svårare bettbesvär är det vanligt att man använder en fastsittande tandställning. Tandreglering med den här typen av tandställning inleds alltid med en förundersökning hos en ortodontist.

Avtagbar tandställning

Vid korrigering av enstaka tänder används som regel en avtagbar tandställning. Behandlingen pågår oftast under kortare tid och kräver inte lika många besök hos tandläkaren. I vissa fall kan du också själv justera tandställningen. Du behöver fortfarande gå på regelbundna kontroller hos tandläkaren.

En avtagbar tandställning ska helst användas dygnet runt, utom när du äter, utövar sport och borstar tänderna. Det är också den absolut vanligaste formen av tandregleringsmetod inom estetisk tandvård.

Är du intresserad av tandreglering?

Hos Axelsbergstandläkarna är båda stora och små patienter välkomna på besök. Vi är en fullt utrustad tandvårdsklinik i Hägersten som erbjuder allmän och estetisk tandvård – inklusive tandreglering och tandblekning.

Är du intresserad av tandreglering? Boka tid hos vår ortodontist för undersökning så går vi tillsammans igenom dina behov och förutsättningar. Det går självklart bra att ringa till oss på telefon 08-88 46 46. Du kan också skicka ett mejl till [email protected].

Du hittar vår klinik på Selmedalsvägen 46 i centrala Hägersten. Vi har öppet ända fram till jul. Boka tid direkt online eller ring till oss på telefon 08-88 46 46.