Karies (hål i tänderna)

I dagligt tal brukar man beskriva sjukdomen karies som ”hål i tänderna”. Karies orsakas av plack som bildas på tandytan. Plack består i sin tur av syrabildande bakterier som fräter på tandemaljen och orsakar hål.

Hur uppstår karies?

Mat och sockerhaltiga drycker bildar syrabakterier i munnen som kan attackera tänderna om du inte är noggrann med tandborstningen efter varje måltid. Saliv är bra på att neutralisera syran men är inte fullt tillräckligt för att förhindra skador. Undviker du att småäta mellan måltiderna så ger du också salivet i munnen tid att bryta ner syrorna – men det kan som sagt aldrig ersätta tandkräm och tandborste.

Karies uppstår mellan tänderna och i gropigheter där tandborsten inte kommer åt. Det är i dessa svåråtkomliga utrymmen som plack kan bildas och orsaka tandsten, tandköttsinflammation och karies..

Tecken på karies

Ibland kan det vara svårt att upptäcka karies eftersom det inte känns förrän hålet blivit så djupt att det nått fram till pulpan (och då är det riktigt illa). Det finns emellertid tecken på karies som du bör vara uppmärksam på. Till en början syns en vit eller brunaktig fläck på tandemaljen. Skador bakom tanden och djupt nere vid tandroten kan dock endast upptäckas med hjälp av en röntgenundersökning.

Tidig karies gör inte ont. Det är först när bakterierna ”äter” sig ner i tanden som du kan börja känna obehagliga ilningar. Drabbas du av akut tandvärk betyder det att karies nått fram till tandnerven och orsakat en inflammation.

Behandling av karies

Upptäcker du att du har karies är det viktigt att få behandling i ett tidigt skede. Behandlingen anpassas efter angreppets storlek. Vid mindre hål avlägsnas den kariesdrabbade delen av tanden med borr. Tanden fylls därefter med ett kompositmaterial av plast. Målet är alltid att försöka rädda så mycket av tanden som möjligt.

Har kariesangreppet angripit pulpan i en välbevarad tand gör man istället en rotfyllning. Med rotfyllning menas att man rensar roten från sjukdomen och nerver, varefter man fyller den med material som förhindrar att nya bakterier kan attackera tanden.

Om tanden inte går att rädda på grund av alltför stor skada så kan vi bli tvungna att dra ut den. Den förlorade tanden kan sedan ersättas med ett implantat.

Kariesbehandling är ett förhållandevis snabbt och smärtfritt ingrepp. Om så önskas erbjuder vi dig bedövning i den tand som ska operereras.

Hur du själv kan förebygga karies

Du kan själv minska risken för karies genom att upprätthålla en god munhygien. Borsta tänderna med fluortandkräm morgon och kväll, gärna efter varje måltid. Är du extra känslig för karies eller lider av muntorrhet finns det fluortabletter och fluortuggummi som du kan ta till hjälp. Självklart är det också jätteviktigt att du är uppmärksam på vad du äter och hur du äter.
Att helt undvika socker och kolsyrade drycker kan kännas som en omöjlig utmaning men om du avstår från att småäta annat än frukt (ej citrusfrukter) mellan måltiderna så har du faktiskt reducerat avsevärt intaget av socker som kan klibba fast på tänderna och orsaka frätande plack.
Använd tandtråd eller mellanrumsrengörare varje dag. Du kan även skölja munnen med fluorskölj ett par gånger i veckan. Fluorskölj ersätter dock inte tandborstning med fluortandkräm utan är ett komplement.

Vi hjälper dig

För att undvika kariesbildning är det viktigt att gå på regelbundna kontroller hos tandläkare eller tandhygienist. Hos oss på Axelsbergstandläkarna kan du få råd och tips om hur du bäst sköter dina tänder utifrån din egen personliga munhälsa.
Har du drabbats av akut tandvärk bör du uppsöka tandläkare direkt. Hos oss får du rätt behandling av dina symptom.

Boka tid hos oss redan idag så hjälper vi dig

Vi har både allmänmottagning och akutmottagning med jourtandläkare.
Ring 08 – 88 46 46 för telefonbokning – eller boka online nedan.