Tandgnissling

Stress är oftast förklaringen till att man pressar tänder på dagen. Stress kan också störa vår sömn och då indirekt bidra till att du gnisslar eller pressar tänder på natten. Att minska stressen i vardagen är därför en effektiv åtgärd för att minska tandgnissling och tandpressning.
Här kan du få reda på vilka orsaker som ligger bakom tandgnissling/tandpressning och vilka behandlingsmetoder som finns tillgängliga.

Tandpressning innebär att man pressar ihop käkarna hårt och detta kan ge besvär som till exempel huvudvärk. Tandpressning ger ofta större besvär och tydligare symtom än tandgnissling. När du pressar samman käkarna hårt och länge överbelastas de.

Tandgnissling eller tandpressning?

Tandgnissling innebär att man gnider, gnisslar eller maler tänderna i underkäken mot tänderna i överkäken. Ibland kan det låta ett gnisslande ljud från tänderna men i takt med att tänderna slits börjar det också låta mindre. Om du enbart gnisslar tänder märks det mest genom att tänderna slits snabbare än normalt, i synnerhet de bakre tänderna. Din tandläkare kan se på tändernas ytor om du gnisslar tänder.

Tandpressning innebär att man pressar ihop käkarna hårt och detta kan bland annat leda till svår huvudvärk, smärta och stelhet i käkarna. Tandpressning ger ofta större besvär och tydligare symtom än tandgnissling. När du pressar samman käkarna hårt och länge överbelastas de. Precis som med tandgnissling så är det ofta stress som ligger bakom besvären.

Orsaker till tandgnissling (bruxism)

Tandgnissling innebär att man gnider, gnisslar eller maler tänderna i underkäken mot tänderna i överkäken. Ibland kan det låta ett gnisslande ljud från tänderna men i takt med att tänderna slits börjar det också låta mindre.

Om du enbart gnisslar tänder märks det mest genom att tänderna slits snabbare än normalt, i synnerhet de bakre tänderna. Din tandläkare kan se på tändernas ytor om du gnisslar tänder.

Tandpressning innebär att man pressar ihop käkarna hårt och detta kan bland annat leda till svår huvudvärk, smärta och stelhet i käkarna. Tandpressning ger ofta större besvär och tydligare symtom än tandgnissling.

När du pressar samman käkarna hårt och länge överbelastas de. Precis som med tandgnissling så är det ofta stress som ligger bakom besvären.

Vanliga symptom

Det finns många tecken som kan tyda på att du lider av tandgnissling eller tandpressning. Om du vaknar på morgonen och känner dig öm i käken eller märker att du biter ihop tänderna under dagen kan detta vara en indikation om att du gnisslar/pressar tänder. Återkommande inflammationer i tandköttet, trötthet i käkmusklerna eller ett knäppande ljud när du öppnar munnen är också vanliga symptom. Märker du något av följande besvär kan det vara läge att boka tid hos din tandläkare för en undersökning:

  • En dov molande huvudvärk när du vaknar på morgonen
  • Värk i nacke och axlar
  • Ömhet i käke och hörntänder
  • Svårt att gapa
  • Trött i käkmusklerna
  • Isande/ilande tänder på grund av emaljsprickor
  • Yrsel, tinnitus eller migrän
  • Onormalt slitage på fram- och hörntänder
  • Dålig sömnkvalitet

Bruxism hos barn

Det är ganska så vanligt att även barn gnisslar tänder. Detta beror på en normal bettutveckling och tänder som är på väg att växa fram. Vanligtvis brukar det gå över vid 7-8 års ålder. Klagar barnet på tandvärk eller huvudvärk kan det vara en bra idé att boka tid hos tandläkaren. Även barn kan använda bettskena för att skydda tänderna och få ro under natten.

Behandling vid tandgnissling och tandpressning

Det är viktigt att få behandling om du lider av bruxism. En bettskena av hårdplast är ett vanligt hjälpmedel som förhindrar att tänderna slits eller skadas av att du gnisslar/pressar tänderna. Det hjälper också käkmusklerna att slappna av.

Bettskenor tillverkas i genomskinlig hårdplast och anpassas efter dina egna tänder. Du använder bettskenan medan du sover. Det kan fortfarande hända att du pressar eller gnisslar tänderna med bettskenan på men du skadar inte dina tänder och gnisslandet sker också mindre ofta, under kortare tid och inte alls lika hårt som när du gör det utan bettskena.

Är orsaken till att du gnisslar tänder ett ostadigt bett kan det krävas en bettjustering. Ofta är det en trasig fyllning som ställt till det och behöver jämnas till. Det kan också bli aktuellt med en mer omfattande tandreglering för att skapa ett jämnt och fint bett. Vid mindre ojämnheter kan det räcka med en tandslipning av enstaka tänder, något som minskar risken för belastningsskador och framtida tandgnissling/tandpressning.

Vi hjälper dig

Hos Axelsbergstandläkarna får du rätt behandling för dina besvär. Boka tid online eller ring till oss direkt på telefonnummer  08 – 88 46 46.

Välkommen till en trygg och professionell tandklinik för hela familjen!