Implantat

Implantatbehandling då man förlorat en tand är ett bra alternativ som ger goda resultat. Implantat ersätter förlorade tänder och tandluckor. Behandlingen innebär att man fäster en titanskruv i käkbenet. Ovanpå titanskruven cementeras en konstgjord tandkrona i porslin.
Behandlingen är en permanent lösning. Skruven växer så småningom fast i käkbenet och sitter vanligtvis fast livet ut.

Undersökning och konsultation

Innan behandling kan påbörjas behöver man först utföra en implantatkonsultation och göra en undersökning av munhålan. Vi passar även på att uppdatera din hälsodeklaration. I samband med detta är det viktigt att du har med dig eventuell medicinlista vid undersökningstillfället. För att bedöma vilka förutsättningar du har för en lyckad behandling kontrollerar vi platsytan för implantat och käkbenets status. Detta görs både kliniskt och med röntgenbilder.
Det viktigaste momentet inför en implantatbehandling är att optimera munhälsostatusen. Detta innebär att vi måste få bort plack och tandsten, laga eventuella hål och dra ut dåliga tänder. Det är också av största vikt att du som patient förbättrar din egenvård och bibehåller en god munhälsa.
Om käkbenets status inte är bra, till exempel om det är skört eller skadat, kan det byggas upp med konstgjort ben. Det konstgjorda benet fungerar som en byggnadsställning för käkbenet. Det tar ungefär 6 – 9 månader för benersättningsmaterial att resorberas och för nytt kroppseget ben att växa fram. Denna metod är väldokumenterad och har en god prognos.

Implantatoperation

Vid operationstillfället går vi först igenom hela behandlingsförloppet med dig som patient. En implantatoperation sker med lokalbedövning som ger mycket god smärtlindring.
Under själva ingreppet viks tandköttet bort för att komma åt käkbenet. Därefter borrar tandkirurgen ett hål där skruven fästs. Skruven kommer så småningom att växa fast och bilda en konstgjord tandrot för den nya tandkronan. Vid ersättning av en hel tandrad kan 4 – 6 skruvar behövas.
En implantatoperation tar oftast ett par timmar och stygnen får sitta kvar i ungefär en vecka. Det är vanligt med svullnad och ömhet efteråt som vanligtvis går över efter några dagar. Detta lindras enkelt med receptfria värktabletter och försvinner småningom av sig själv. Instruktioner och information till patienten efter operationen ges både muntligt och skriftligt.

Efter operationen

Efter implantatoperationen ska titanskruvarna få växa fast i käkbenet. Viloperioden kan ta mellan 6 veckor och 6 månader beroende på operationens omfattning. Under viloperioden får du provisoriska tänder. Man ska helst inte borsta det opererade området utan istället går det bra att använda bakteriedödande munskölj.
Återskapandet av tänder sker efter viloperioden, då titanskruvarna fått växa fast i käkbenet. Tandläkaren tar fram en modell av hur dina tänder ska se ut. En tandtekniker bygger sedan en gipsmodell efter avgjutning. Tillsammans arbetar sig tandtekniker och tandläkare igenom ett antal provningar. Kronorna sätts på plats först när kraven på både estetisk och funktionell nivå har uppnåtts.
Behandlingens protetiska del tar vanligtvis mellan 2 – 4 veckor med upp till 5 provningar beroende på operationens omfattning.

Uppföljning

En efterkontroll sker 6 månader efter operationen. Sedan tas nya röntgenbilder varje år för att kontrollera käkbenets status. Det är viktigt att gå på regelbundna undersökningar och upprätthålla en god munhygien efter att man fått implantat. Ett besök hos tandhygienisten bör ske 1 – 2 gånger per år.

Trygg implantatkirurgi

Implantatkirurgi är en säker behandling. Vi på Axelsbergstandläkarna är utbildade, erfarna och uppdaterade tandläkare inom implantatbehandling. Vi lägger en stor vikt på att tillsammans med dig som patient se över och planera behandlingen. Vårt största fokus är att du ska känna dig trygg och väl omhändertagen hos oss.

Boka tid för implantat

En implantatbehandling börjar alltid med en klinisk konsultation. Tandläkaren går igenom din munhälsa för att bedöma vilka förutsättningar du har för en lyckad operation. Därefter tas en lämplig behandlingsplan fram som vi tillsammans går igenom med dig.
Hos oss får du alltid rätt behandling av dina symptom. Boka en tid på kliniken så hjälper vi dig. Det går bra att ringa till oss på telefon 08 88 46 46. Självklart kan du också skicka ett mejl till [email protected] eller boka tid direkt online. Vi finns på Selmedalsvägen 46 i Hägersten i södra Stockholm.
Välkommen till en professionell och serviceinriktad tandvårdsklinik!

Vi hjälper dig

Hos oss får du rätt behandling av dina symptom. Boka tid hos oss redan idag så hjälper vi dig.

Ring 08 – 88 46 46 för bokning, eller boka online nedan.